Intermediair om een VOG aan te vragen bij Dienst Justis.
Intermediair om een VOG aan te vragen bij Dienst Justis.

Kun je een VOG aanvragen zonder adres?

Aanvragen van een VOG Zonder Vast Adres

Het indienen van een aanvraag voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) zonder een vast woonadres vergt specifieke stappen.

Digitale VOG Aanvraag en Inschrijving bij een Gemeente

Om een VOG digitaal aan te vragen, dient u ingeschreven te zijn bij een Nederlandse gemeente. Deze inschrijving kan op uw woonadres plaatsvinden, maar ook op een briefadres. Voor de aanvraag heeft u een DigiD en iDEAL nodig. Het verkrijgen van een DigiD vereist inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Als u ten minste vier maanden per halfjaar in Nederland verblijft, bent u verplicht om in de BRP ingeschreven te staan. Normaal gesproken gebeurt deze inschrijving op uw woonadres, maar het is ook mogelijk om een briefadres te gebruiken.

Briefadres

Een briefadres is het adres van een andere persoon of een instelling waar u post kunt ontvangen. In tegenstelling tot een postbusadres, maakt een briefadres u bereikbaar voor de overheid. Voor het gebruik van een briefadres moet u de gemeente voorzien van een schriftelijke verklaring van de briefadresgever, een geldig legitimatiebewijs en een kopie van het identiteitsbewijs van de briefadresgever. Mogelijke Briefadresgevers:
  • Persoon: U kunt het adres van iemand die in de BRP op een woonadres geregistreerd staat gebruiken, mits u toestemming heeft.
  • Instelling: Het college van burgemeester en wethouders bepaalt of een instelling als briefadresgever mag dienen, zoals een maatschappelijke instelling.

VOG Aanvragen vanuit het Buitenland

Als u in het buitenland verblijft en niet meer ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente in de BRP, en dus geen Nederlands adres heeft, zijn er alternatieve methoden beschikbaar om een VOG aan te vragen.