Intermediair om een VOG aan te vragen bij Dienst Justis.
Intermediair om een VOG aan te vragen bij Dienst Justis.

Wanneer is een VOG verplicht?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is vereist voor sommige functies, terwijl het voor andere functies wordt aanbevolen. Indien nodig, kunt u eenvoudig en snel online een VOG aanvragen in drie stappen.

Functies Waarvoor een VOG Verplicht is: Dit geldt bijvoorbeeld voor functies binnen de kinderopvang en voor taxichauffeurs. In bepaalde gevallen kan een werkgever ook besluiten dat een VOG noodzakelijk is voor een functie binnen de organisatie. Hoewel dit dan geen wettelijke verplichting is, is het wel vereist om een VOG te overleggen voordat u bij deze werkgever in dienst treedt.

Is een VOG Verplicht in de Zorgsector? Sinds 1 januari 2016 is het verplicht voor nieuwe werknemers en andere arbeidskrachten, zoals uitzendkrachten, gedetacheerden of ZZP’ers, om een VOG te hebben bij het verlenen van langdurige zorg of ondersteuning. Langdurige zorg omvat activiteiten zoals verzorging en verpleging, vervoersondersteuning, huishoudelijke hulp, dagbesteding, begeleiding in het dagelijks leven of verblijf in een zorginstelling.

Online een VOG Aanvragen: Het is mogelijk om gemakkelijk en snel online een VOG aan te vragen, zonder het gebruik van een papieren formulier of een bezoek aan de gemeente om het formulier in te leveren. U kunt uw VOG aanvragen waar en wanneer het u uitkomt. Als u geen strafblad heeft, kunt u de VOG doorgaans binnen 2 tot 4 weken thuis per post ontvangen.

Situaties Waar Geen VOG Nodig is: Een VOG is niet nodig als het niet wettelijk verplicht is, als er in de CAO van uw branche geen afspraken over zijn gemaakt, of als uw werkgever geen VOG van u vereist.

VOG aanvragen