Intermediair om een VOG aan te vragen bij Dienst Justis.
Intermediair om een VOG aan te vragen bij Dienst Justis.

Moet je als zzp’er een VOG aanvragen?

Aanvraag van een VOG door ZZP’ers

Het proces van het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) door zzp’ers kan variëren afhankelijk van de sector waarin zij werkzaam zijn. Voor zzp’ers kan een VOG fungeren als een bewijs van integriteit en betrouwbaarheid in hun vakgebied.
Waarom zou een VOG worden aangevraagd door ZZP’ers:

  • Wettelijke Verplichting: In bepaalde sectoren, zoals het taxivervoer of de zorgsector, is het wettelijk verplicht voor zzp’ers om over een VOG te beschikken.
  • Professionele Profilering: Zelfs als een VOG niet wettelijk vereist is, kan het aanvragen ervan als zzp’er nuttig zijn om aan opdrachtgevers te laten zien dat u voldoet aan de integriteitsnormen.

Het Proces van het Aanvragen van een VOG voor ZZP’ers

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) komt u vaak in aanmerking voor opdrachten van verschillende organisaties. In veel gevallen wordt van u verwacht dat u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunt overleggen voordat u aan een opdracht kunt beginnen. Dit is met name van toepassing op:

  • Opdrachten voor (semi-)overheidsinstanties.
  • Werkzaamheden op defensieterreinen.
  • Projecten bij onderwijsinstellingen of kinderdagverblijven.
 

Het is verstandig om met uw opdrachtgever te overleggen over de specifieke screeningsprofielen die vereist zijn voor uw werkzaamheden. Op die manier kunt u de juiste stappen nemen om de benodigde VOG aan te vragen en aan alle vereisten te voldoen.