Intermediair om een VOG aan te vragen bij Dienst Justis.
Intermediair om een VOG aan te vragen bij Dienst Justis.

Moet u een VOG aanvragen onder de 18 jaar?

Procedure voor het Aanvragen van een VOG door Minderjarigen

Jongeren die jonger zijn dan 18 jaar hebben soms een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig, bijvoorbeeld voor werk of stage. Ze kunnen een VOG aanvragen, zowel online met behulp van DigiD en iDEAL als persoonlijk via hun gemeente. Voor online VOG-aanvragen hebben ze een eigen DigiD nodig.

VOG Aanvragen als Minderjarige

Ook als u jonger bent dan 18 jaar, is het mogelijk om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. Dit kan online worden gedaan. Hier zijn de stappen voor het aanvragen van een VOG als minderjarige:
1. Vul uw persoonlijke gegevens in op de website voor VOG-aanvragen. Hierbij moet u ook de locatie invullen waar u van plan bent te gaan werken of stage te lopen.

2. Voer de eerste betaling uit van € 14,50.

3. Binnen 24 uur op werkdagen ontvangt u een e-mail van Dienst Justis. Volg de instructies in deze e-mail om de aanvraag af te ronden. Dit omvat het gebruik van uw DigiD en het uitvoeren van een tweede betaling van € 33,85 via iDEAL.

4. Wacht op de verwerking van uw VOG-aanvraag. De gebruikelijke verwerkingstijd is 2 tot 4 weken, maar dit kan langer duren afhankelijk van uw juridische geschiedenis. In bepaalde situaties kan het proces tot wel 8 weken in beslag nemen. Als u niet in aanmerking komt voor een VOG, wordt u hiervan op de hoogte gebracht.

Houd er rekening mee dat als u niet bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, u helaas geen digitale aanvraag kunt indienen. Als u wel bent ingeschreven en over DigiD en iDEAL beschikt, kunt u de VOG digitaal aanvragen en deze wordt naar uw huisadres gestuurd.

Aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor Minderjarigen bij de Gemeente

Jongeren onder de 18 jaar kunnen ook bij hun gemeente een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. Hiervoor moeten ze een afspraak maken en de kosten bedragen € 41,35, die in één keer moeten worden betaald. Zorg ervoor dat u het volgende meeneemt naar uw afspraak:
– Schriftelijke toestemming van uw ouder/voogd indien u jonger bent dan 18 jaar.
– Een volledig ingevuld aanvraagformulier.
– Een geldig legitimatiebewijs.
– Neem een betaalpas of contante geld mee voor de betaling.

Kans op het verkrijgen van een VOG met een Strafblad

Als u zich afvraagt of u nog steeds in aanmerking komt voor een VOG als u een strafblad heeft, is het belangrijk om te weten dat u gegarandeerd een VOG kunt ontvangen als u geen strafblad heeft. Als u wel een strafblad heeft, kunt u een indicatie opvragen via de website van [Wat de VOG](https://watdevog.nl/) of contact opnemen met Dienst Justis (088 – 99 82 200) voor een inschatting. Voor absolute zekerheid kunt u altijd een [VOG aanvragen](https://vogaanvragen.nl/).