Intermediair om een VOG aan te vragen bij Dienst Justis.
Intermediair om een VOG aan te vragen bij Dienst Justis.

Kan ik werken zonder VOG?

Werkzaam zijn zonder VOG: Mogelijkheden en Beperkingen

Of u al dan niet kunt werken zonder een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hangt sterk af van de branche of de specifieke functie waarnaar u streeft. In sommige sectoren is een VOG een verplichte vereiste, vooral in vakgebieden waar met kwetsbare groepen wordt gewerkt, zoals onderwijs, gezondheidszorg en overheidsfuncties.
In andere gevallen kan een VOG optioneel zijn, maar veel werkgevers kiezen er nog steeds voor om een VOG te eisen als onderdeel van hun sollicitatieproces. Dit gebeurt vooral wanneer integriteit en betrouwbaarheid van groot belang zijn. Als uw potentiële werkgever specifiek vraagt om een VOG, dan is het noodzakelijk om deze te kunnen overleggen om in aanmerking te komen voor de betreffende functie.

Het is altijd aan te raden om bij uw potentiële werkgever te informeren of een VOG vereist is voor de functie waarop u solliciteert.

Sectoren waar een VOG Wettelijk Verplicht is

Er zijn specifieke sectoren en beroepen waarvoor het wettelijk verplicht is om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. Dit geldt onder andere voor beroepen zoals docenten, pedagogisch medewerkers, taxichauffeurs, gastouders en verschillende functies binnen de langdurige zorgsector. Hier vallen beroepen onder zoals verzorgers, vervoersondersteuning, huishoudelijke hulp, dagbesteding en begeleiding in het dagelijks leven, evenals functies binnen zorginstellingen. In deze sectoren is een VOG vereist om de veiligheid en betrouwbaarheid van de betrokken professionals te waarborgen.

Situaties waarin Werkgevers een VOG Eisen

Naast wettelijke verplichtingen kunnen werkgevers er ook voor kiezen om een VOG te eisen als onderdeel van het sollicitatieproces of voor bestaand personeel. Dit doen ze om te verzekeren dat het verleden van de medewerker geen risico vormt voor de functie die hij of zij bekleedt. Het eisen van een VOG door de werkgever is vooral gebruikelijk in functies waar integriteit, vertrouwen en veiligheid van groot belang zijn.
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de eisen die gelden voor uw specifieke functie of sector met betrekking tot de VOG om te voldoen aan zowel wettelijke als werkgeversvereisten.

Opties na Afwijzing van een VOG

Als u geen VOG kunt verkrijgen, betekent dit niet noodzakelijk dat u in alle functies of branches wordt uitgesloten van werk. Hoewel de aanwezigheid van een strafblad de kans op het verkrijgen van een VOG voor bepaalde functies of in bepaalde sectoren kan verminderen, zijn er nog steeds mogelijkheden.
Als uw VOG-aanvraag wordt afgewezen voor de functie of branche waarin u solliciteert, is het de moeite waard om te overwegen welke andere functies of branches mogelijk passend zijn, waar uw verleden geen belemmering vormt. Een afwijzing van een VOG voor één specifieke functie betekent niet automatisch dat u voor alle functies een VOG wordt geweigerd.

Voor meer informatie over uw kansen om met een strafblad toch een VOG te verkrijgen en voor advies over alternatieve mogelijkheden, kunt u onze website raadplegen. Daar vindt u kosteloze informatie die u kan helpen bij het beoordelen van uw situatie en het vinden van geschikte loopbaanmogelijkheden.